מהו טיפול זוגי?
זוגיות ואהבה הם משאלת הנפש של כולנו, אבל לעיתים מדובר במשימה לא פשוטה כלל, שדורשת מאיתנו כוחות ומאמצים רבים. ההתאהבות מתרחשת לעיתים כהרף עין, ולאחריה צפוי לקשר הזוגי מסלול ארוך ומפותל של חיים, בו אנו מתמודדים עם אירועים חיים וחוויות המשפיעות על הזוגיות שלנו ועל מידת שביעות הרצון והאושר שלנו במסגרת יחסינו עם בן הזוג. אינספור גורמים עלולים להערים קשיים על בני הזוג, ביחד או בנפרד, ועלולים לגרום להופעה של כעס, אכזבה, מתח וריחוק בין בני הזוג. המצב הכלכלי, הופעה של מתחים בבית עקב קשיים שונים כגון בעיות פוריות או מחלה של אחד מבני הבית, התמודדות עם קשיים בגידול הילדים או מחלוקות בין בני הזוג לגבי דרכי חינוכם, קשיים הקשורים בקשר עם משפחת בן/בת הזוג, שינויים אישיים שעובר אחד מבני הזוג המשפיעים על הזוגיות, בגידה ובעיות באמון, מחלוקות בנושאים עקרוניים בין בני הזוג (היכן לגור, כיצד להגיע להחלטות משותפות), הקמת משפחה והולדת ילדים המערערת את האיזון בין בני הזוג, חוסר שביעות רצון מהתפקוד הזוגי בתחומים של מיניות ותקשורת בין אישית ועוד נושאים רבים אחרים, עלולים להפוך להיות מרכזיים בקשר, ולמלא בסבל את החיים המשותפים.
שיפור התקשורת הזוגית במסגרת הטיפול הפסיכולוגי
הטיפול הזוגי מאפשר לבני הזוג לערוך שיחה אמיתית ומשמעותית על מנת לזהות ולפתור את הבעיות הניצבות בפניהם. בתהליך הטיפולי, נוכחים שני בני הזוג ומקשיבים זה לזה, באופן פתוח וכנה. הטיפול הפסיכולוגי הזוגי, מאפשר לבני הזוג להקשיב באופן אמפטי זה לזה, ובכך נסללת הדרך להבנה מעמיקה הן של העצמי והן של האחר. הבנה זו מאפשרת לבני הזוג להבין את שורש הבעיה שמעסיקה אותם, גם כפרטים נפרדים, וגם כזוג. הטיפול הפסיכולוגי מתמקד בהבנה של הפערים בין בני הזוג, ובגישור על פערים אלו, מתוך התחשבות בהיבטים האישיים לצד ההשלכות של פערים אלו על היחסים הזוגיים. בדרך זו, מאפשר הטיפול הזוגי לבני הזוג למצוא את האפשרות לגשר על הפערים ביניהם כאשר יש בכך צורך, ובכך להתמודד עם הקשיים אשר הביאו אותם לטיפול.
טיפול פסיכולוגי במצבי משבר זוגיים
זוגות רבים פונים לטיפול במצבים של משבר בזוגיות, או כמוצא אחרון לפני החלטה על פרידה ופירוק הזוגיות. כך לדוגמה קורה במקרים של בגידה שהתגלתה, אולטימטום של אחד מבני הזוג לפני החלטה על פרידה או גירושין, או כאשר תחושות עזות של עצב אכזבה וייאוש הם החוויה המרכזית של בני הזוג לגבי יחסיהם הזוגיים. במקרים כאלו, אין לבני הזוג ספק כי עליהם לפעול באופן נמרץ על מנת להתמודד עם המשבר הניצב מולם, ולא – יגיע הקץ ליחסיהם. הטיפול הזוגי, דווקא ברגעים של מצבי משבר זוגיים, מאפשר לבני הזוג לקחת "פסק זמן" מתוכנן ומסודר, ולבצע הערכה מחודשת של המצב בסביבה טיפולית מוגנת ובטוחה, ובכך להגיע להחלטות מושכלות לגבי יחסיהם ועתידם המשותף.
לעיתים, הסימנים והאותות המבשרים את קיומו של משבר בזוגיות המחייב התערבות טיפולית פחות ברורים לעין, אף כי אנו שמים לב לשינוי באווירה בבית או לקשיים בתקשורת בין כל בני המשפחה. תשומת לב לסימנים אלו יכולה להזהיר ולהקל באופן ניכר את ההתמודדות וההסתגלות של בני הזוג והמשפחה לקשיים ביחסים הזוגיים או לשינויים במערך המשפחתי בשלבים מאוחרים יותר. כמו כן, הופעה של סימני מצוקה וקושי כדוגמת קשיים בשינה או בהרדמות, הרטבות, קשיים בפרידה או שינויים לרעה בתפקוד בבית הספר אצל הילדים, הם פעמים רבות השתקפות וביטוי של קשיים ומתח בקשר שבין ההורים. במסגרת הטיפול הזוגי, אפשר להערך ולהתארגן באופן טוב יותר להשפעות שיש למשבר בזוגיות על הילדים, ועל הקשר שבין ההורים והילדים, ובכך למנוע ולצמצם ככל הניתן את הסבל והמצוקה שעלולים להתלוות למתח ולקשיים שנלווים למשברי זוגיות, לפרידה ולגירושין.