דיכאון

דיכאון היא מחלה בעלת ביטויים רגשיים וגופניים. הדיכאון יכול לבוא לידי ביטוי בדרכים שונות אצל אנשים שונים, והוא מתאפיים בתופעות כדוגמת עצבות או מצב רוח ירוד, רגשות של חוסר תקווה, אי-שקט, עייפות וחוסר אנרגיה, תחושות של תיסכול, חוסר הנאה או איבוד עניין בחיים, ירידה בחשק המיני, שינויים בתיאבון שגורמים לשינויים משמעותיים במשקל, הפרעות בשינה שגורמות לחוסר יכולת לישון או להרדם או לחילופין לשינה מרובה, שינויים בתיאבון, רגזנות, תחושות של חוסר ערך ואשמה, הרגשה של כישלון, ירידה ביכולת לחשוב ולהתרכז, קושי בקבלת החלטות, בכי ללא סיבה, מחשבות על מוות, ואף כאבים גופניים ללא הסבר גופני.

הגורם לדיכאון אינו ברור לחלוטין, וכיום מקובל לחשוב כי מדובר בשילוב שבין גורמים תורשתיים, נוירולוגיים, הורמונליים, ואירועי החיים המעצבים את ההיסטוריה הפרטית של האדם. שלא כמו עצב, אותו כולנו מרגישים לפעמים, הדיכאון אינו נובע רק מסיבות מצביות או בתגובה לארוע, ואינו וחולף מעצמו כאשר אנחנו מסתגלים ומתאוששים, ומתמודדים עם הארוע או המצב שגרמו לנו לקושי. הדיכאון יכול להופיע בדרגות חומרה שונות, ולהימשך זמן קצר או תקופה ארוכה אצל אנשים שונים. ישנם אנשים אשר הדיכאון יופיע אצלם כארוע בודד וחד פעמי ולעומתם יש הסובלים מתקופות של דיכאון באופן מחזורי במהלך שנים רבות.

טיפול פסיכולוגי בדיכאון

דיכאון היא מילה נפוצה בשימוש היומיומי ואנשים משתמשים בה בקלות. אבל חשוב להיות זהירים ולהבחין בין עצב ודיכדוך שיש להם מקור ברור באירועי החיים הפוקדים אותנו או שהם תלויי מצב (כדוגמת מוות של אדם קרוב, פרידה, קשיים כלכליים, מחלות גוף שונות, וכדומה), לבין דיכאון של ממש. דיכאון היא מחלה, וכאשר היא מופיעה בחיינו, הסיפמטומים המאפיינים אותה מופיעים פתאום, ומהווים שינוי מורגש מההתנהגות והחוויה הרגילים. דיכאון הוא מצב שאינו נורמלי, והוא לא "חלק מהחיים", גם לא בגיל זיקנה, והוא גורם לפגיעה רצינית בתפקוד, עד כדי שיתוק של ממש. הטיפול המומלץ ביותר כיום לדיכאון הינו שילוב של טיפול פסיכולוגי וטיפול תרופתי, שילוב שנמצא במחקרים רבים כיעיל יותר מאשר טיפול בכל אחד מהם בנפרד. במסגרת הטיפול הפסיכולוגי, יש אפשרות לזהות ולהתייחס בדרכים קוגניטיביות וריגשיות לגורמים הפסיכולוגיים הנפשיים האישיותיים והסביבתיים שתורמים לדיכאון, ולהתמודד איתם באופן יעיל.

לקריאה נוספת: טיפול פסיכולוגי בחרדה, טיפול פסיכולוגי בנושאים של דימוי עצמי נמוך