גוף ונפש

הקשר בין הגוף והנפש הוא הדוק ומורכב. פעמים רבות, הגוף הוא הדובר של הנפש, והסימנים הראשונים לבעיות ומצוקות נפשיות ורגשיות הם דווקא סימפטומים גופניים המאותתים לנו באופן עקיף לשים לב שמשהו מתרחש בנפשנו. קשיים בשינה, חוסר תיאבון, כאבים, התקפי חרדה, מיני פריחה ותופעות עור הם דוגמאות נפוצות ופשוטות לתופעה זו בה מצוקה נפשית באה לידי ביטוי באופן פיזי ממש. תשומת לב לשיניים גופניים ולהופעה של סימפטומים ותופעות גופניות שונות, מאפשרת לנו להקדים ולהבחין בתהליכים נפשיים המתרחשים בתחילה באופן סמוי.

גם כאשר מחלה או מצב רפואי הם שורש העניין כמו במקרים בהם אנו סובלים באופן כרוני או זמני ממחלה או כאשר אנו צריכים לעבור ניתוח או הליך רפואי אחר, למצבנו הרגשי והנפשי יש תפקיד חשוב והשפעה ניכרת. האופן בו אנו מתמודדים עם מחלה ועם מצבים רפואיים שונים, מושפע מאד מהמצב הנפשי והרגשי שלנו, ותופעה זו נחקרה ואומתה במחקרים רבים. לדוגמה, מתח ולחץ נמצאו כמשפיעים על מחלות רבות, כאשר הם מחלישים את המערכת החיסונית ובכך גורמים לנו להיות פגיעים יותר למחלות, ובנוסף עלולים להחמיר את הסימפטומים השליליים של המחלה בשלב הפעיל שלה, וגם לפגוע לרעה בתהליכי ההחלמה והתאוששות לעכב ולהאט אותם.

טיפול פסיכולוגי של גוף ונפש

בטיפול פסיכולוגי של גוף ונפש, ישנה התייחסות רבה גם לסימפטומים הגופניים, והוא מתאים במיוחד לאנשים שהסימפטומים הגופניים מהווים חלק ניכר מהקשיים שמעסיקים אותם. כלים טיפוליים מגוונים התפתחו בשנים האחרונות ושולבו בטיפול הפסיכולוגי על מנת לתת מענה והתיחסות לקשר החזק שבין הגוף והנפש. טכניקות טיפוליות כדוגמת מיינדפולנס, דמיון מודרך, ביו-פידבק והרפיה המשולבות בטיפול הפסיכולוגי, מאפשרות למטופל להגיע למצב בו הוא מבין היטב את הקשרים ההדדיים שבין מצבו הנפשי ומצבו הגופני, ומהוות כלי יעיל למטופל, על מנת להגיע למצב שבו הוא יכול להצליח לשלוט במצבו הנפשי והרגשי, או לכל הפחות לווסת במידה משמעותית את השפעות המתח והחרדה על חוויתו ועל גופו.